
ihtişamın, zarafetin çiçeğidir Orkide. muhteşem renkleri ile, uzun ömrüyle ve kibarlığı ile geçmişten günümüze kadar enerjisini, güzelliğini sergiler, şık görünüm istenen her yerde karşımıza çıkar. Peki orkide bakımı nasıl olur?
Güzelliğiyle ve ihtişamıyla büyüleyen Phalaenopsis orkide, kısa gövdeli ve yayvan yapraklı bir türdür. Orkide çiçeğinin en çok tercih edilen rengi beyazdır. Ama lila ve pembe renkli orkideler de rahatlıkla bulunabilir.
Otellerde ve restoranlarda masa çiçeği olarak kullanılan küçük orkidelerin de bakımı, büyük orkidelerle hemen hemen aynıdır. Pembe ve bordo renkli küçük orkideler en çok rağbet gören çeşitleridir.
Birçoğumuzun evini, ofisini süsleyen bu çiçeği seyretmeyi çok seviyoruz peki bakımı hakkında neler biliyoruz?
Orkide Bakımı
Orkide çiçeği alacağımız zaman ilk olarak bu gösterişli çiçeğin goncalı, yeşil ve dik yapraklı olmasına dikkat etmemiz gerekir. Bunun nedeni, gonca sayısıyla çiçeğin ömrünün doğru orantılı olmasıdır.
Aldığımız orkidenin uzun ömürlü olması için ayrıca, evlerde ya da ofislerde aydınlık ama direk güneş ışığı almayan, cama yakın yerlere konulması gerekir. Klimanın yakınlarında olması ise orkide bitkisi için son derece zararlıdır.
Orkide
Neden şeffaf saksı kullanmalıyız?
Şeffaf renkli orkide saksısı, mümkün olduğunca değiştirilmemelidir. Toprağı özel bir karışımdır ve bunu piyasadan elde etmek bir hayli zor bir iştir. Saksının şeffaf renkli olmasının nedeni ise çiçeğin üst kısımları kadar köklerinin de güneş ışığına ihtiyaç duymasıdır.
Orkidede sulama nasıl olmalı?
Orkide çiçeğinin sulaması bir diğer dikkat edilmesi gereken konulardandır. Sulama, haftada iki defa olmalıdır. Temiz, oda sıcaklığında ve bir su bardağı ölçüsündeki su, orkide için idealdir. Yine haftada bir veya iki kez orkidenin yapraklarına su püskürtmek de çiçeğin nem ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur.
Orkide çiçeği
Orkidenin ömrü, normal şartlar altında üç ya da dört aydır. Bu süre sonunda çiçekler açılımını tamamladıktan sonra, boğumlu olan gövdesi yukarıdan budanarak tekrar çiçek açması sağlanabilir. Fakat budama sonrasında açık kalan kısımların da alüminyum folyo ile kapanması gerekir.
Son olarak orkide çiçeği saksısından zamanla taşan köklerin, görüntüyü bozduğu gerekçesiyle kesinlikle kesilmemesi gerekir. Aksi takdirde orkide çiçeği fazlasıyla zarar görecektir.
Keiki Nedir?
Keiki, bebek orkide ya da küçük orkidedir. Ana orkide çiçeğinden ayrılan yavru keikiler ana orkideler üzerinden köklendirilir. Uygun olması durumunda ayrı saksıda köklendirilerek hayata tutunurlar. Keikiler, en çok çiçek dallarında olmakla birlikte nadiren ana gövdede de oluşabilir.
“Kolay” bir orkide ile başlayın ( Türkiyede sık bulunan beyaz bitki türü orkide çiçeği ), daha sonra büyüyen orkide temellerini öğrenin. En kısa sürede bu büyüleyici bitkilere bağımlı olacaksınız. Acemi orkide yetiştiriciliği hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin. Yeni Başlayanlar İçin Orkide Yetiştiriciliği Orkide bitkilerine başlamak, yeni başlayan orkide yetiştiriciliği için en iyi bitkinin seçilmesi anlamına gelir. Pek çok orkide türü olmasına rağmen, çoğu profesyonel Phalaenopsis’in (güve orkide) ortalama ev ortamında iyi performans gösterdiğine ve yeni başlayanlar için harika olduğuna katılıyor. Sağlıklı bir orkide, koyu yeşil, kösele yapraklı, sert, dik bir gövdeye sahiptir. Asla kahverengi veya solmuş görünen bir orkide almayın.
Yorum Yap